BLEACHİNG (DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMLERİ)

Herkes bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Bembeyaz dişler sizin gülümsemenizi tamamlar. Ancak beyaz dişler bazı sebeplerden dolayı sararabilmektedir. Dişlerin sararmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Beslenme alışkanlıkları, yaşlılık, alkol, sigara, kullandığınız ilaçlar, protezler, dolgular veya kalıtsal nedenlerden dolayı dişleriniz sararabilir. Dişlerin sararması durumu herkeste aynı değildir kişiden kişiye göre değişebi0lmektedir. Diş sararmasını gidermek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı diş hekimlerinin uyguladığı bleaching (diş beyazlatma) işlemidir. Peki, bleaching işlemi nedir ve nasıl uygulanmaktadır? İşte bleaching işlemi hakkında her şey…

Bleaching başka bir deyişle diş beyazlatma işlemi dişlerin minelerinde ve dentin tabakalarında meydana gelen sararmaları yok etme işlemidir. İki farklı yöntemi bulunmaktadır. Birincisi bireyin kendi kendine uyguladığı, ikincisi ise diş hekiminin klinikte bireye uyguladığı tedavidir. Bireyin kendi kendine uyguladığı yöntemde, hekim hastanın ağız ölçüsünü alıp dişlerinin üstüne takabileceği kalıplar verir. Bu kalıplar incedir ve lastikten oluşur. Hasta da bu kalıbın içine ilaç sürerek beyazlatmak istediği dişin üstüne yerleştirir. Yerleştirdiği bu ilaçlı kalıp hastanın dişleri üstünde günde en az 6-8 saat kalmalıdır. Bu tedavi süreci ise 1 ila 4 hafta sürmektedir. Beyazlatma işleminin klinikte hekim tarafında yapıldığı yöntemde ise, ağartıcı bir ilaç kullanılır ve bu ilaç diş üstüne yerleştirilir. Daha sonra hekim hastanın beyazlatmak istediği dişe beyaz renkli bir ışığı bir süre tutar. Bu işlem sonunda ise sonuç hemen gözlenmektedir.  Bu iki yöntemde etkilidir ancak hangi yöntemin hasta için uygun olacağı renklenmenin seviyesine, tedavinin hangi sürede sonlandırılmak istenmesine ve diş hekiminin görüşüne göre değişmektedir. Diş beyazlatma işlemini herkes yaptırabilir ancak bazı kişilerde bu tedavi etkili olmayabilir. Ancak diş hekiminiz size tüm kontrolleri yapıp dişlerinizin bu işleme uygun olup olmadığını söyleyecektir. Bleaching işlemi zor ve zahmetli bir işlem değildir. Ağız ve diş sağlığı alanında ilerlemiş teknolojiden dolayı kısa bir süre zarfında dişleriniz güvenli ve etkili bir şekilde beyazlatılabilmektedir. Bleaching işlemi hekiminizin gözetiminde uygulanırsa etkili ve güvenli olur. Dişleriniz, ağızınız ve diş etleriniz hiçbir şekilde zarar görmez. Uygulamanın başladığı ilk zamanda dişlerin beyazlaması başlar ancak istediğiniz beyazlığa ulaşması için işlemin 10 ila 14 gün sürmesi gerekir. Tedavi sonucunda dişleriniz eski halinden daha beyaz görünecektir. Fakat alışkanlıklarınıza ve ağız – diş bakımınıza bağlı olarak tekrar renklenebilir. Bu nedenle beyazlatma işlemini yılda 2 kez uygulamanız uygun olacaktır. Bleaching tedavisinin başarı olabilmesi kullanılan ilacın içeriğine ve markasına, deneyimli diş hekimi olmasına, ilacı kullanım biçiminize, tedavi süresine göre değişmektedir. Tedavi sürecinde dikkat etmeniz gereken şeyler vardır. Sigara kullanan biriyseniz ve ince lastik kalıp ağzınızdaysa o sırada sigara içmemelisiniz. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek içecek tüketmemelisiniz dişlerinizde hassasiyet oluşur ancak tedavi bittikten sonra bu hassasiyet de biter. Bleaching işleminin üç ana grupta toplandığı metotları bulunmaktadır. Bunlar kimyasal, fototermal ve fotokimyasal bleachingdir.

Kimyasal bleaching’te dişi beyazlatacak olan jel, özel hazırlanmış kalıplar yardımıyla dişe uygulanır. Kimyasal bleaching işleminin diş minesine olumsuz yönde etkileri olabilir. Kozmetik ürünleri arasında satılanları da vardır bunlar mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır. Fototermal bleaching’te de özel bir jel kullanılmaktadır fakat bu jel yüksek enerjiye sahip bir ışın ile dişlere uygulanır. Bu işleminde dişlere olumsuz etkileri bulunabilir. Fotokomiyasal bleaching de ise beyazlatıcı jel, mavi ışık (UV lamba) ya da yeşil ışık (KTP lazer) yardımıyla dişlere uygulanır. Bu işlemin diğer işlemlerinden farkı ise kullanılan ışığında dişi beyazlatıcı etkisi olmasıdır. Bu uygulamada ağız içindeki dokuların olası bir yanık oluşumuna karşı korunması gerekmektedir. Bu uygulamada yan etki gözlenmemiştir. Üstelik uygulama sonrası florid kullanımı diş minelerini güçlendirmekte ve çürükleri önlemektedir. Son olarak şunu unutmayınız ki diş beyazlatma (bleaching) işlemi istediğiniz tonda beyazı her zaman sağlamayabilir. Bu nedenle bu işlem hakkında tüm istediklerinizi ve daha detaylı sorularınızı diş hekiminizle mutlaka görüşmelisiniz.