DİŞ HEKİMLİĞİNDE ORTOGNATİK CERRAHİ NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ortognatik cerrahi halk dilinde bilinen Çene Cerrahisidir. Çene problemi olan hasta gruplarına uygulanan bu cerrahi yöntemi Ortodonti tedavisi ile eş değer olarak yürütülmektedir.

 

Hangi Durumlarda Gereklidir?

Çene çıkıklığı, yamukluğu gibi hastalıkların yanı sıra, alt çenenin öne, sağa veya sola doğru olması durumlarında, ortognatik cerrahi uygulanmaktadır. Estetik cerrahı ile uygulanan bu işlem sonucunda kişi, estetik ve sağlıklı bir çeneye kavuşur. Ortognatik cerrahi uygulaması ortodontik tedavinin belirli bir aşamasında gerçekleştirilir. Öncelikli olarak, uzman hekim ortodonti tedavisine başlar. Tedavinin gidişinde, hekimin uygun ve gerekli gördüğü zamanda, Ortognatik cerrahi işlemi uygulanır.

 

Ortognatik Cerrahi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bu cerrahi uygulaması, genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyat esnasında Anestezi uzmanı, plastik cerrahı ve çene cerrahı bulunur.

 

Hangi Hekimler Ortognatik Cerrahi İşlemini Gerçekleştirir?

Ortognatik cerrahisi, genel diş hekiminin alanında değildir. Bu alanda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapılan, Ortognatik cerrahisini, Çene cerrahı uzmanları gerçekleştirebilmektedir.

 

Riskleri Nelerdir?

Genel anestezi uygulamasının yapıldığı her cerrahi işlem, kendi içerisinde bir risk barındırır. Ortognatik Cerrahinin spesifik bir tehlikesi ve riski vardır denilemez. Hekimin gerekli gördüğü hastalarda yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Kişinin ağız, çene sağlığı ve yaşam konforu için bu ameliyat gereklidir.

 

Ortognatik Cerrahi İşleminden Sonra Yüzde İz Kalıyor Mu?

Ortognatik ameliyatı yüzden yapılan bir ameliyat değildir. Ağız içinden yapılan bir ameliyat olduğu için, hastanın ameliyat sonrasında yüzünde hiçbir iz bulunmaz. Çenenin doğru konumlanması ve estetik olarak düzgün durması için gerçekleştirilen ameliyatların tümü ağız içinden gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple, hastanın iz kalma konusunda endişesi olmamalıdır.

 

Ortognatik Cerrahisi Sonrasında Hastanın İyileşme Durumu Nedir?

Çene yapı bozukluğunun düzeltilmesi sonucunda, yeni alt çenenin üst çeneye kaynaşması için, lastik kullanılmaktadır. Lastikler yardımı ile kemikler birbirine uyumlu bir şekilde kaynaşacaktır. Ameliyat sonrası bakım özen istemektedir. Hekimin belirlediği süre içerinde, hasta lastik kullanacaktır. Lastik değişimlerini kişi kendisi de yapabilmektedir. Lastik kullanımı sürecinde hasta sadece sıvı gıdalar ile beslenebilmektedir. Düzenli doktor kontrolü ve ağız egzersizleri ile hasta kısa vadede iyileşme gösterecektir.