YİRMİ YAŞ DİŞ ÇEKİMLERİ NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YAPILMALI

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Yirmi yaş dişleri sağlık açısından en az öneme sahip ve en son süren dişlerdir. 3. Büyük azı dişleri olarak da tanımlanan bu dişler altta ve üste arkalarda her iki tarafta olacak şekilde 4 tanedir. Akıl dişleri olarak da bilinen bu dişler 20'li yaşlarda çıktığı için yirmi yaş dişleri adı ile anılmaktadır. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile insanların çene yapıları küçüldüğünden yirmi yaş dişleri rahat yapacakları yer bulamadıklarından ya dişetine, kemiğe veya farklı bir yöne süren yaparlar.
 

Hangi Rahatsızlıklara Sebep Olabilir?

Yirmi yaş dişleri ağızda; kulak ağrısı, diş etrafında ağrı, kulak ağrısı, ağız açmada zorlama gibi bir takım problemlere sebebiyet vermektedir. Nadiren de olsa öndeki dişin çürümesi veya kist oluşumuna sebep vermektedir. Bu dişler ağzın arka tarafında bulunduğu için eğer iyi temizlenemezlerse iltihaba da sebebiyet verebilir.

Bu problemler antibiyotik tedavisi ile giderilebilmesine rağmen tekrarlama olasılıkları oldukça fazladır. Akıl dişlerinin ağız içi ile bağlantı kurması bazen kısmen bazen de tamamen görülebilmektedir. Ağrının devamında kötü tat ve akıntı eşlik edebilir. Yirmi yaş dişlerinin tamamen sürmesi uzun sürebilir ve genellikle de çok sorunlu olur. Antibiyotik, ağrı kesici ve tuzlu sıcak su ile yapılan gargara ile sorunlar izole edilebilir. Ancak bu dişler her zaman sorun çıkartır demek değildir.
 

Dişler Gömükse

Yirmi yaş dişleri gömük olan hastaları muhakkak çene cerrahisi uzmanı görmelidir. Doktorların tavsiyesi akıl dişlerini alınmasıdır. Normal şartlarda tek seansta gömülü olan 4 dişte alına biliyor.
 

Ne Zaman Çekilmeli

Yaş ilerledikçe çene kemiklerindeki esneme payı azaldığından dolayı genç yaşlarda bu operasyonun yapılmasında fayda var. Henüz genç insanlarda dişin yerleşmesi tam olmadığı için daha kolay çekilebilmektedir. Genel olarak gömülü olan yirmi yaş dişleri için en uygun vakit 18-22 yaş arasıdır. Akıl dişler eğer enfeksiyon, kist, öndeki dişi çürütmeye başlama, öndeki dişlerin ergonomisini bozma ve besin gömülmesi durumlarına sebebiyet veriyorsa vakit kaybetmeden bir çene cerrahına başvurup çektirmenizde fayda var.