Ortodontik Bozukluk Nedir?
Ortodonti, alt - üst çeneler ve diş çapraşıklıklarının düzeltilmesi ile uğraşan daldır. Dişlerin ve çenenin işlevini yerine getirmesine yardımcı olmak ve ideal estetik düzene kavuşmasını sağlamak amacıyla ortodontik bozukluklar düzeltilmektedir. Hangi yaşta tedavi edileceği sorun oluşturmaz. Fakat erken tedavi yapılması çapraşıklığın ilerlememesi açısından önemlidir.
Ortodontik Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?
Ortodontik bozukluk konusunun birçok nedeni olabilir. Süt dişlerindeki çürükler, dişin nasılsa düşeceği düşünülerek tedavi edilmemiş olabilir. Dişler zamanından önce çekilmiş olabilir. Genetik de bunda etkilidir. Dar çene, kalıtımsal diş eksiklikleri çocuğa geçebilmektedir. Bu durumda çocuğu küçüklüğünden itibaren düzenli olarak diş hekimine getirmeniz gerekmektedir. Sürekli yapılan ağız solunumu, burun eti ya da bademcik iltihabı çene kemiklerinin şeklinde engel oluşturabilir. Sahip olunan bazı kötü alışkanlıklar da bunda etkilidir. Parmak emme, yalancı emzik veya biberonu uzun süre kullanma, kalem ısırma gibi alışkanlıklar buna örnektir.
Ortodontik Sorunlar Nasıl Önlenir?
Emzik kullanımını 3 yaştan sonra sonlandırmalısınız. Uzun süre ağızdan solunum yapmamalısınız. Kalıtsal olarak geçmiş olan sorunları önlemek mümkün değildir. Erken tedavisine başlanmalıdır. Süt dişlerini geçici dişler olarak görmemek gerekir. Çünkü süt dişleri yerine gelecek dişler için iskelet sistemini hazırlar ve erken çekimi de sorunlara yol açar. Onları da düzenli olarak fırçalamalı, bakımını ihmal etmemelisiniz. Bu dişlerin kaybı sonrasında da yer tutucuların yapılması ilerde oluşabilecek sorunları önlemektedir.
Ortodontik Bozuklukların Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş çekimine yer verilen ve verilmeyen tedavi türleri mevcuttur. Ortodontik apareylerin en sık kullanılanı sabit apareylerdir. Hareketli apareylere göre avantajı daha az hasta uyumuna gerek duymasıdır. Son zamanlarda da büyük ve metal gözükenlerinin yanı sıra şeffaf, daha küçük olanları üretilmiştir. Daha estetik bir görünüm için bunları kullanabilirsiniz. Hareketli apareylerin ise kapasiteleri sınırlıdır. Tek veya bir grup dişe hareket yaptırmak için kullanılırlar.
Çene ve diş bozukluklarında yer açmak için kullanılan ense, alın, çeneden destek alarak kuvvet veren aparatlar da mevcuttur. Bunun yanında ortodonti tedavisi bittikten sonra dişlerin eski yerine dönme eğilimini önlemek için pekiştirme tedavisi de uygulanmaktadır.