TEDAVİ AMAÇLI KULLANILAN DOLGULAR NELERDİR? NASIL KULLANILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Dolgu Nedir?

Diş çürüğünüzün ilerlemesini engellemek amacıyla çürük kısmın temizlenerek oluşan oyuğun belirli malzemeler ile doldurulmasıdır. Bu işlemle dişinizin çürük kısmı temizlenerek normal bir diş yapısı oluşturulmaya çalışılır. Eğer oluşan oyuk doldurulmazsa bakteriler kolayca ilerleyerek çürük genişler ve diş çekilme aşamasına kadar gelebilir. İlerleyen çürük dayanılmaz ağrılara neden olabilir.

Aynı zamanda kırılma, çatlama gibi durumlarda hasarlı bölümlerin düzeltilmesinde dolgu tedavisi kullanılır.
 

Dolgu Çeşitleri

Diş dolgusu için amalgam, kompozit, altın ve inley-onley (porselen) gibi dolgu malzemeleri kullanılır. Maliyet ve dişin durumuna göre uygulanacak dolgu malzemesi seçilir. Genellikle maliyetleri altın ve porselene göre ucuz olan amalgam ve kompozit dolgular tercih edilir.

Amalgam dolgular gümüş renkli dolgulardır. Renkleri nedeniyle görünümleri estetik değildir. Ancak çok sağlam ve ucuzdurlar. Bu nedenle en yaygın kullanıma sahip dolgulardır. Genellikle arkadaki dişler ve büyük çaplı dolgular için tercih edilir. Kısa sürede hazırlanır ve uygulanır. Kullanım ömürleri uzundur.

Kompozit dolgular beyaz renkli yani dişin renginde olan dolgulardır. Estetik bir görünüme sahiptirler. Amalgama göre daha pahalıdır. Kullanım ömrü 3-10 yıl arasında değişmektedir. Genellikle ön dişlerin tedavisinde tercih edilmektedirler.

Altın dolgular diğer dolgulara oranla çok maliyetli, uygulanma ve hazırlanma süresi uzun olan dolgulardır. Özel istekle yapılırlar. Ancak sağlam bir dolgu malzemesidir. Kullanım ömrü oldukça uzundur.

İnley-onley olarak bilinen porselen dolgular da özel istek doğrultusunda hazırlanırlar. Amalgam ve kompozit dolguya oranla çok pahalıdırlar. Kişinin diş rengine göre ayarlanabilirler. Estetik olarak hoş görünüme sahiptirler.
 

Dolgu Nasıl Yapılır?

Öncelikle diş çürük ise çürük olan kısım temizlenir ve arındırılır. Eğer dişte kırılma vb. hasarın düzeltilmesi işlemi yapılacak ise hasarlı bölümün öncelikle şekli düzeltilir. Dişin konumuna ve dişteki hasarın büyüklüğüne göre dolgu malzemesine karar verilir. Dolgu malzemesi ile dişteki hasarlı bölüm doldurulur. Diş dolgusu yapıldıktan sonra en az 1 saat bir şey yenilmemesi tavsiye edilir. Bunun sebebi dolgu malzemesinin tamamen donmasının sağlanmasıdır.

Unutulmaması gereken nokta dolgu tedavisi dişlerinizin ömür boyu bir daha zarar görmeyeceği bir tedavi şekli değildir. Dolgu yapıldıktan sonra da ağız bakımına dikkat edilmez ise dişiniz yeniden sıkıntı teşkil edecektir. Bu nedenle ağız sağlığımıza gereken önemi zamanında vermemiz gerekmektedir.